Cookies

Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Απόρριψη
Αποδοχή
Μάθετε περισσότερα
close
μήνυμα συστήματος

Σεμινάριο με θέμα: «Άρδευση των ελαιοδέντρων»

20/07/2017

"Η αύξηση του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού δεν θα έρθει μόνο από την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου. Είναι απαραίτητη και η μείωση του κόστους παραγωγής με παράλληλη αύξηση της στρεμματικής απόδοσης. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά είναι απαραίτητη η ενημέρωση των παραγωγών για νέες καλλιεργητικές τεχνικές καθώς και η ορθολογική χρήση πόρων όπως το Νερό."

Η εταιρεία «ProactiveΑ.Ε.-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» σε συνεργασεία με τις ΟΕΦ Α.Σ. ΚΡΙΤΣΑΣ, ΟΕΦ Α.Σ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ και ΟΕΦ Α.Σ. ΣΥΚΟΛΟΓΟΥ στο πλαίσιο της δράσης «Γiii1. Διεξαγωγή μαθημάτων κατάρτισης παραγωγών στον αγρό» του προγράμματος εργασίας Καν. (ΕΕ) 611/2014 & 615/2104 για την περίοδο 2015-2018- διοργάνωσαν σεμινάρια με θέμα: «Άρδευση ελαιοδέντρων».

 Ομιλητής των σεμιναρίων ήταν ο Γεωπόνος Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης. Αρδεύσεις & Ελαιοκομία ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

«Το παραπάνω νερό δεν κάνει παραπάνω καλό!»

Ο Κος Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης στην εισήγηση του αναφέρθηκε  στη σπουδαιότητα της ελαιοκαλλιέργειας στη Κρήτη, «η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη καταλαμβάνει το 64,2% της καλλιεργούμενης έκτασης που αντιπροσωπεύει το 86% των δενδρωδών καλλιεργειών (35 εκατομμύρια δένδρα με παραγωγή 120.000 τόνους ελαιολάδου). Λόγω του ξηροθερμικού κλίματος η άρδευση είναι αναγκαία σε ελαιώνες με ετήσια βροχόπτωση κάτω από 400 mm, σε νέους εντατικούς ελαιώνες (25-40 φυτά/στρέμμα) και σε φτωχά εδάφη με μικρή υδατοϊκανότητα, που αποτελούν πάνω από το 70% των ελαιώνων».  

Η άρδευση γίνεται εμπειρικά από τους αγρότες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και καθοδήγηση με αποτέλεσμα τη σπατάλη των υδατικών πόρων. Επειδή συνήθως η υπεράρδευση δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην καλλιέργεια, οι αγρότες έχουν την τάση για να “αισθάνονται ασφαλείς” να αυξάνουν την ποσότητα του νερού άρδευσης πάνω από τις πραγματικές ανάγκες, ειδικά όταν και η τιμή του νερού άρδευσης είναι πολύ χαμηλή. Εκτιμάται ότι από το νερό άρδευσης που εφαρμόζεται, μόνο το 65% χρησιμοποιείται από την καλλιέργεια, ενώ το 8% χάνεται κατά τη μεταφορά, το 7% κατά την εφαρμογή του στον αγρό και το 20% χάνεται λόγω υπεράρδευσης. Το παραπάνω νερό δεν κάνει παραπάνω καλό», ενημέρωσε ο κ. Χαρτζουλάκης.

«Απαραίτητη η ανάλυση των χωραφιών»

Ο Κος Χαρτζουλάκης ζήτησε από όλους τους παραγωγούς να κάνουν μια ανάλυση των χωραφιών τους γιατί «μόνο έτσι θα μάθουμε τα συστατικά του εδάφους, αν για παράδειγμα έχει παραπάνω άμμο. Με την ανάλυση θα μάθουμε τι νερό μπορεί να κρατήσει το χωράφι μας και έτσι θα αποφασίζουμε ποιο είναι το σωστό είδος ποτίσματος ώστε το νερό να παραμείνει στους 40 με 50 πόντους και όχι στα βαθύτερα στρώματα. Όταν το έδαφος είναι αμμώδες υπάρχει μικρή ικανότητα συγκράτησης του νερού».

▪ «Η άρδευση είναι χρήσιμη μόνο όταν χρησιμοποιείτε λογικά και είναι απαραίτητη για την παραγωγή, για την αύξηση του μεγέθους του καρπού και για τη βελτίωση της απόδοσης σε λάδι. Η υπερβολική άρδευση προκαλεί πολλά δευτερεύοντα προβλήματα όπως είναι η ανάπτυξη ζιζανίων, η συσσώρευση αλάτων στο έδαφος και η αύξηση του δάκου».

«Τα κρίσιμα στάδια ποτίσματος»

«Τα κρίσιμα στάδια άρδευσης της ελιάς είναι τρία α) λίγο πριν και ως την άνθιση (Απρίλιο έως Ιούνιο) για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη ανθέων, καρπόδεση και καλύτερη βλάστηση β) από την άνθηση ως την καρπόδεση και τη σκλήρυνση του πυρήνα (Μάιος - Ιούνιος) για πιο γρήγορη αρχική ανάπτυξη του καρπού και γ) από την ελαιοποίηση ως τη συγκομιδή του καρπού (Αύγουστο - Σεπτέμβριο) ώστε να έχουμε περισσότερο λάδι και μεγαλύτερη τελική ανάπτυξη της σάρκας του καρπού, ενημέρωσε ο κ. Χαρτζουλάκης.

- Δευτέρα  17/7/2017, ΟΕΦ Α.Σ. Κριτσά 

Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης που αφορούσε τη σπουδαιότητα της ορθολογικής άρδευσης των ελαιοδέντρων έγινε σε προεπιλεγμένο ελαιώνα, κοντά στην Κριτσά και ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του θέματος στην Αίθουσα «Αρχαύλη»:

▪Μεγάλα αποσπάσματα της ομιλίας του Κου Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη για την ορθολογική άρδευση των ελαιοδέντρων μπορείτε να πληροφορηθείτε στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ www.anatolh.com, στην ιστοσελίδα του Α.Σ. Κριτσάς (http://kritsacoop.gr) και στην ιστοσελίδα της Proactive. A.E. – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (www.proactive.com.gr).

Βίντεο από το σεμινάριο : 

https://www.youtube.com/watch?v=NYg9oLGby_Y&t=154s

https://www.youtube.com/watch?v=qDMYWQ0wyo0&feature=youtu.be
 


 


 

http://www.anatolh.com/2017/07/19

- Τρίτη 18/7/2017, ΟΕΦ Α.Σ. Παναγιάς 

Ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο Γεωπόνος Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης. Αρδεύσεις & Ελαιοκομία ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης που αφορούσε τη σπουδαιότητα της ορθολογικής άρδευσης των ελαιοδέντρων έγινε σε προεπιλεγμένο ελαιώνα, κοντά στην Παναγιά και ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του θέματος στην Αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Παναγιάς.
 


 



-Τετάρτη 19/7/2017, ΟΕΦ Α.Σ. Συκολόγου 

Ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο Γεωπόνος Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης. Αρδεύσεις & Ελαιοκομία ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης που αφορούσε τη σπουδαιότητα της ορθολογικής άρδευσης των ελαιοδέντρων έγινε σε προεπιλεγμένο ελαιώνα, κοντά στον Συκολόγο και ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του θέματος στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκολόγου.
 


 


 

Ευχαριστούμε τις ΟΕΦ Α.Σ. ΚΡΙΤΣΑΣΟΕΦ Α.Σ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ και ΟΕΦ Α.Σ. ΣΥΚΟΛΟΓΟΥ όπως επίσης και τον Γεωπόνο Δρ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη για την άψογη συνεργασία. 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.: 2810-360814, 2810-231510

Fax.: 2810-360772

E-mail: espa@proactive.com.gr

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μπουνάκης Νίκος, Αγογλωσσάκης Νίκος